Araç Takip Sistemi Çalışma Şekli

Nasıl Çalışır?

Araç Takip Sistemleri; araç takip cihazı, uydu sistemleri (GPS/GLONASS), GSM/GPRS şebekesi ve elde edilen bilgilerin hazırlandığı özel yazılımlardan oluşan bir yapıdır.

Araç Takip Cihazları, uydulardan aldıkları verileri ve araçla ilgili olan diğer telemetri bilgilerini (kontak, sıcaklık, nem, yakıt vb.) GSM/GPRS şebekesi üzerinden veri merkezlerine iletirler.

Veri merkezlerinde işlenen bu bilgilere internet olan her cihazdan erişilebilir.

Kullanıcı, özel yazılımlar aracılığı ile araçlarını anlık ya da geçmişe yönelik olarak takip edebilir, alarmlar tanımlayabilir ya da araç filosunu yönetebilir.

GPS Nedir?

Global Positioning System (kısaca GPS veya Türkçe karşılığıyla Küresel Konumlama Sistemi), ABD'ye ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyonavigasyon sistemidir.

Dünya'daki ve Dünya yakınındaki GPS alıcılarına, en az dört GPS uydusunu görebilmeleri şartıyla coğrafi konum ve saat bilgisi sağlayan küresel uydu navigasyon sistemlerinden biridir. Uydular bir tür radyo sinyali yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcıları bu sinyalleri alıp yorumlayarak konum belirlenmesini gerçekleştirirler.

GLONASS Nedir?

GLONASS, Global Navigation Satellite System (Küresel Uydu Konumlandırma Sistemi), tanımlamalarının kısaltmasıdır.

Rusya tarafından geliştirilmiş ikinci kuşak bir küresel uydu konumlandırma sistemidir. Dünyanın GPS'den sonra ikinci işler hâle gelmiş uydu konumlandırma sistemidir.

GSM Nedir?

Global System for Mobile Communications (Mobil İletişim İçin Küresel Sistem) veya kısaca GSM, küresel bir cep telefonu iletişim protokolüdür. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir.

Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

GPRS Nedir?

GPRS, General Packet Radio Service, mevcut 2G cep telefonu şebekesi üzerinden paket anahtarlamalı olarak veri iletimi sağlayan teknolojidir. Genellikle cep telefonları ve internet arasında, küçük veri paketlerinin alışverişi amacıyla kullanılır.

Üçüncü nesil UMTS (3G) mobil iletişimden önce CSD GSM'e göre hızlı bağlantı imkânı tanıdığı için mobil teknolojilerde 2.5G ve 2.75G isimli ara nesiller oluşturmuştur. Pratikte saniyede 30-50 Kbit'e kadar veri akışı sağlayabilir.

Bilgi Almak İstiyorum

İletişim bilgilerinizi bırakın sizi arayalım.